marți, 22 iunie 2010

Ziua satului la Chirceşti

(465 de ani de la prima atestare documentară)Plecând de la hramul satului, „Sfinta Treime“ sau, dupa cum spun localnicii, „Troita“, luni, la Chircesti, comuna Miclesti, a avut loc ampla manifestare „Fiii satului“. Au fost prezenti Corneliu Bichinet, presedintele Consiliului Judetean (CJ), Vasile Mihalachi si Dumitru Buzatu, vicepresedinti ai CJ, arhimandritul Stefan Gusa, Gelu Bichinet, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.

Primarul Fanica Nica a deschis lucrarile simpozionului „465 de ani de la prima atestare documentara a satului Chircesti“. Au luat cuvintul Laurentiu Chiriac, muzeograf, profesorii Vasile Cozma, Paul Munteanu, Aurel Popa, Gheorghe Gherghe si Dan Ravaru.

Dan Ravaru, moderatorul manifestarii, a declarat: „Comuna Miclesti, in totalitatea sa, constituie o adevarata zona fierbinte pe o imaginara harta culturala a judetului Vaslui. Aici, avem formatii artistice de valoare, dar si priceperi in confectionarea instrumentelor muzicale sau a costumelor populare in care exceleaza Maria si Vasile Bulai, bibliotecara comunala, respectiv directorul Caminului cultural. Ei se bucura in permanenta de sprijinul primarului Fanica Nica si de indrumarea muzicala a doamnei Doina Nica. Cultura propriu-zisa e si ea la loc de cinste prin laudabilele stradanii ale profesorului Vasile Cozma, autorul unei monografii a comunei, din pacate inca in manuscris, un permanent organizator de activitati avind la baza spiritul“.

A fost evocata si personalitatea poetului Ion Enache, nascut la Chircesti, decedat recent. A urmat un moment artistic sustinut de membrii cenaclului „Ion Iancu Lefter“, intre care Gabriel Giordas (Lacramioara Tintea), Mihai Apostu, Leonard Ciureanu, epigramistii Val Andreescu si Ioan Hodas. Cei prezenti au asistat si la un moment muzical, sustinut de Romica Brunchi.

Au fost prezentate cartile „Contributii la studiile monumentale religioase medievale din zona Birladului“, de Laurentiu Chiriac, „Rana absentei“ si „In candela memoriei“, apartinind lui Leonard Ciureanu, apoi a fost lansat numarul 8 al revistei „Orizonturi“, editata de scoala „Ion Creanga“ Chircesti.

Asa cum mereu se intimpla in comuna Miclesti, personalitatile sosite la eveniment au asistat la un bogat program artistic, „La vatra satului“, sustinut de ansamblul folcloric „Ciobanas cu trei sute de oi“ Miclesti, grupul „Fluierasul miclestean“, grupul vocal „Armonii“, grupul instrumental „Barbu Lautarul“, grupul de dansatori populari „Floricica“, ansamblul de cintece si dansuri „Plai cu dor“, grupul vocal „Asta iarna-n sezatori“, ansamblul de dans „Hora stramoseasca“.(Alina TANASA - articol publicat in OBIECTIV - Editia de Vaslui, la data de 7 decembrie 2007)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu